Hoe kan je het beste je elektrische fiets onderhouden?

Hoe kan je het beste je elektrische fiets onderhouden?

augustus 21, 2023 0 Door ghgjtutyjk

Elektrische fietsen zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen, voornamelijk door de duurzaamheids voordelen die ze met zich meebrengen. Vooral nu dat het zomer is en het weer een stuk beter is, gaan veel mensen er met de elektrische fiets op uit. Om ervoor te zorgen dat de fiets in een goede conditie blijft, wat voor een fijne rijervaring zorgt, is het belangrijk om de fiets goed te onderhouden. Daarom hebben we in deze blog een aantal punten op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat de fiets in topconditie blijft, en je er dus nog vele jaren op kan blijven fietsen. 

 

1. Onderhoudt de accu

De accu is het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets. Deze zorgt er immers voor dat je zonder moeite kan fietsen. Daarom is het belangrijk deze goed te onderhouden. Volg hiervoor de richtlijnen van de fabrikant wat betreft het opladen en opslaan van de accu. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak aangeraden om de accu niet volledig leeg te laten lopen en ook op te laden wanneer je je fiets niet vaak gebruikt. 

 

2. Controleer de versnellingen en remmen

Voor een veilige rit is het belangrijk dat je remmen het goed doen. Zorg er daarom voor dat je de remblokken regelmatig controleert en deze repareert of vervangt wanneer nodig. Controleer daarnaast ook regelmatig de versnellingen en pas deze wanneer nodig aan. Het kost je anders immers veel meer onnodige moeite om te fietsen. 

 

3. Controleer de banden

Fietsbanden moeten regelmatig gecontroleerd worden op bandenspanning en slijtage. Hoeveel de bandenspanning moet zijn staat vaak aangegeven op de zijwand van de banden. Wanneer je fietst met een te lage bandenspanning kunnen de banden gaan slijten, waardoor ze sneller vervangen moeten worden. Het is daarom ook belangrijk om de banden regelmatig te controleren op scheuren of andere tekenen van slijtage. 

 

4. Schoonmaken en beschermen

Als laatste is het van belang om je fiets goed schoon te maken en te beschermen. Door je fiets regelmatig schoon te maken voorkom je corrosie en verleng je zo de levensduur van je fiets. Daarnaast kan je een beschermend middel gebruiken voor de metalen stukken van de fiets, om deze te beschermen tegen weersinvloeden en krassen. Ook is het mogelijk om een hoes te kopen voor over je fiets wanneer je deze bijvoorbeeld voor een lange tijd wilt opbergen.