In deze situaties wou je dat je een lichtgewicht e bike had gekocht

In deze situaties wou je dat je een lichtgewicht e bike had gekocht

november 4, 2021 0 Door ghgjtutyjk

Het aanschaffen van een elektrische fiets doe je niet zomaar en een van de keuzes die je moet maken is die tussen een e-bike met een standaardgewicht en lichtgewicht e bike. Aangezien lichtgewicht vaak duurder is, vergeten veel mensen deze optie. Later krijgen ze dan spijt, omdat e-bikes echt een stuk zwaarder zijn dan de gewone fietsen die we misschien nog gewend zijn. Daarbij is het gewicht niet evenredig verdeeld, maar bevindt dit zich voornamelijk in de accu en de motor. Optillen is dus niet voor iedereen weggelegd. Hier lees je over de situaties waarin wat extra geld voor een lichtgewicht e bike jou veel problemen kan besparen.

Wat is een lichtgewicht e bike?

Veel mensen onderschatten het gewicht van de accu en de motor. Een standaard fiets zonder deze componenten weegt 16 tot 20 kilo terwijl een elektrische fiets gemakkelijk 24 tot 28 kilo kan wegen. Dat is dus soms meer dan 10 kilo extra. Er elektrische fietsen aangeboden die specifiek zijn ontworpen om lichter te zijn en we spreken van een lichtgewicht e bike als deze minder dan 20 kilo weegt. Er zijn zelfs exemplaren van rond de 13 kilo, lichter dan de standaard fietsen van voorheen.

Probeer uit en evalueer je situatie

De beste manier om te bepalen of jij een lichtgewicht e bike nodig hebt is om je ten eerste af te vragen hoe vaak jij je fiets gaat optillen. Rijd je hem dagelijks de schuur in en uit, maak je tochtjes vanaf je huis naar je werk, de winkel of het bos, dan is een lichtgewicht fiets niet nodig. Je zou dan nog kunnen overwegen om een elektrische fiets met afneembare accu aan te schaffen, zodat je op die manier het gewicht kunt verlagen. Twijfel je toch nog, ga dan even naar de winkel en til een paar elektrische fietsen op. Je bepaalt dan zelf of je dat met genoeg gemak doet en of je daarmee kunt leven. Ook hier bepaalt je gebruik weer of dat zo is of niet.

Wanneer is lichtgewicht een uitkomst?

Moet jij je fiets regelmatig tillen, dan is een lichtgewicht e bike wel een echte aanrader. Hier vind je enkele voorbeelden van situaties waarin je blij zult zijn dat je extra in deze lichtgewicht versie hebt geïnvesteerd via Vansprint.nl.

  • Als je lichtgewicht e bike in de kelder staat opgesteld en je elke dag de trap af moet. Of als je je fiets naar je appartement moet tillen via de trap.
  • Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist en je dat met de fiets wilt gaan doen. Het is veel gemakkelijker in- en uitstappen en rond te lopen op de stations als de fiets lichter is.
  • Wil je je lichtgewicht e bike elk weekend meenemen in de auto? Ga je vaak met de caravan weg en wil je dan je fiets meenemen? Dan zet je deze veel gemakkelijker op en van het rek als je minder kilo’s moet tillen.